Als atletiekvereniging hebben we een VertrouwensContactPersoon. Dit is Joep de Vreede:

 

Joep de Vreede

 

Persoonlijke introductie

Hallo beste sporters!

Mijn naam is Joep de Vreede, ik woon in het centrum van Veendam, samen met Janneke. Onze drie kinderen zijn ondertussen uitgevlogen. In 2004 – toen ik 50 werd – ben ik lid geworden van de SVVA als recreatieve loper. Daarvoor had ik sinds mijn schooltijd niet meer hardgelopen. Ik trainde jaren met groep 3 en sinds september 2019 is dat groep 2. Af en toe doe ik mee met een wedstrijd, zoals de 7-Heuvelenloop en een paar jaar geleden heb ik twee marathons gelopen.

 

Veilige sportomgeving binnen de SVVA

Binnen de vereniging vinden we een veilige omgeving heel belangrijk. Als sporter en begeleider moet je jezelf veilig weten binnen de SVVA! Dat is uitgesproken op de ALV van 2015. Het bestuur nam de wens over en heeft de vraag gesteld wie wilde helpen om daar invulling aan te geven.
Daarop heb ik mijn hand opgestoken. In november/december heb ik deelgenomen aan de training tot VertrouwensContactPersoon via de Atletiekunie bij NOC*NSF. Sinds 2016 ben ik nu de VCP binnen de SVVA. Jaarlijks heb ik daarna ook deelgenomen aan een terugkomdag met collega VCP’s.

 

VertrouwensContactPersoon

Bij de vertrouwenscontactpersoon kun je terecht als je je - op wat voor een manier dan ook - bedreigd voelt door een trainer, begeleider, een medespeler, een ouder etc.

Wat kan ik voor je betekenen?
Wanneer je met een melding bij mij komt, bied je een luisterend oor en help je op weg met de melding. We kijken wat voor jou de beste route voorwaarts is: Waar dat jouw melding terecht moet gaan komen.
Het kan zijn dat ik je doorverwijs naar het Centrum Veilige Sport Nederland waar altijd vertrouwenspersonen bereikbaar zijn. Ik ben geen hulpverlener die een persoonlijk probleem oplost.
Een gesprek met mij is altijd vertrouwelijk.

Als melder kun je bij mij terecht voor:
> eerste opvang als je een melding wilt doen,
> verwijzing naar (een Vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport, Justitie,)
> zorgdragen voor (anonieme) rapportage naar het bestuur;

 

Ik ben en blijf daarbij onafhankelijk t.o.v. het bestuur.

 

Contact
Hoe kun je met mij contact opnemen?
Per e-mail:       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Per telefoon:    06 2001 3005

 

Preventie

Het beste is dat er geen bedreigingen voorkomen, dat iedereen zich altijd binnen onze SVVA veilig voelen kan. De SVVA heeft de gedragsregels voor begeleiders en sporters één op één overgenomen.

Daarnaast moeten we ook in preventieve zin kijken hoe de kans op bedreigingen zo klein mogelijk houden.
Daarin adviseer ik het bestuur.

Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN)

Het Centrum Veilige Sport Nederland is er voor jou bij vragen, twijfels of meldingen. Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn.

Link naar de website

Bij het CVSN zijn 5 Vertrouwenspersonen in dienst.

Door het geven van trainingen groeit nu een heel netwerk van Vertrouwens Contact Personen binnen alle bonden en verenigingen. Jaarlijks zijn er terugkomdagen.

Dat is een goede zaak: wist je dat er wel 27.000 verenigingen zijn, met bij elkaar 5 miljoen sporters?